Tips

Before / After: Create storage space in a small studio

Before / After: Create storage space in a small studio



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

The French architect Cyril Rheims is well known for his know-how in the layout of small spaces. Its platforms, modular storage and ultra minimalist cupboards have already proven themselves with many individuals. Space saving being one of the major challenges of our decade, the owners of studios and small apartments must now resort to many tricks to tidy up their personal effects without encroaching on the living space. It is with this in mind that Nicolas, a young city dweller, called on Cyril Rheims for the renovation of his Paris studio. Explanations in pictures.

Exploiting the ground surface


Before : When Nicolas acquires this 24m2 located on the ground floor, the layout of the space is not really to his taste: the small studio lacks light, but also functionality. Besides these two major drawbacks, other aspects must be completely rethought: the style of the apartment, completely absent since the accommodation is bought "in its own juice", and the lack of storage space. Nicolas wants a place to live on the border between a hotel room and a classic apartment, where each object can be stored discreetly. He therefore called on the architect Cyril Rheims to reorganize his studio and bring him the contemporary touch that he lacked.
After : When Cyril Rheims redraws the housing plans, his goal is to make the most of the floor space in order to gain precious square meters in living space. Like Japanese lofts, it therefore eliminates all wall storage by moving them to the floor. The key to this sleight of hand? A clever platform under which hide numerous cupboards of various sizes. No more frills, make way for minimalism! All the walls are left intentionally bare except for two wall lights fitted with dimmers. As for the furniture, it is entirely imagined by the studio of Cyril Rheims, who conceives it as an inseparable block: the platform thus acts as a floor, a storage chest, but also as a seat to sit at the desk-table placed at the foot of the bed. Facing this vast platform stands the kitchen, simple but very functional. Cyril Rheims imagined a long work surface under which Nicolas can slide a refrigerator, a dishwasher, a washing machine and his kitchen utensils thanks to the numerous storage cupboards. In terms of colors, the architect opted for a palette of whites mixed with wood. The latter brings the cozy touch to this ultra minimalist decoration, without distorting the contemporary spirit of the place.

A design and minimalist bathroom


Before : Most of the small urban dwellings designed in the last century have some irregular and quirky spaces. This is the case of Nicolas' studio in which the bathroom is relegated to a tiny angle, a sort of corridor ending in a small area of ​​a few square meters. The challenge is huge for Cyril Rheims, who has to deal with this unconventional format!
After : After weighing the pros and cons, the architect finally opted for a large masonry shower, facing which is a suspended toilet. The storage space and the washbasin finally take place in the remaining space, along the wall. Still with a view to saving space, Cyril Rheims chooses to have a custom-made piece of furniture that perfectly matches the unusual shapes of the room, without hampering circulation. All the elements are black, except the basin, to reinforce the personality of this mini-bathroom. To compensate for the lack of exterior light, the luminaires are fitted with dimmers adjustable according to the owner's wishes. More info on Cyril Rheims website